Teknologien har ændret vores tilværelse radikalt

DATE: 14th januar 2022

AUTHOR: nicklas

Der findes en bog, der hedder ‘Landbokvinden’, som beskriver livet på landet for kvinderne i 1700-1800-tallet. Den beskriver, hvordan deres arbejde var at få alt til at fungere i og omkring huset og gården, og det enorme arbejde, der lå i at skulle fremstille stort set alting selv. Det eneste, en gård helt frem til midten af 1800-tallet købte ude i byen, var nydelsesmidler som kaffe og te og forskellige produkter, som man trods alt ikke kunne fremstille hjemme. Og når man ikke var beskæftiget ved ildstedet, væven eller andre steder, blev tiden brugt på husflid, så ingen tid gik til spilde.

Alt det fik den industrielle revolution, der begyndte i 1700-tallet, lavet om på. Opfindelsen af dampmaskinen gjorde, at der kom stabil og sikker kraft til rådighed, og dermed kunne man sætte maskiner i drift til at fremstille det, som ellers blev fremstillet af håndværkere og hjemme i husholdningerne. Og hvor vi i dag ofte forbinder ny teknologi med robotter, digitale systemer og den slags, så var den første udvikling i forbindelse med den industrielle revolution, at mange af de processer, man udførte hjemme eller i små håndværksvirksomheder, kunne automatiseres og sættes i stordrift. Vævning af tøj, eksempelvis.

For os i dag har den udvikling betydet, at vi har adgang til produkter i en mængde og variation, som man ikke har haft nogensinde før i verdens historie. Tidligere havde overklassen måske adgang til alt, hvad den begærede, men menigmand havde ikke. Og selv om der i dag også er stor forskel på rig og fattig, så er de materielle goder langt mere tilgængelige for alle.

For dig betyder det for eksempel, at du kan indrette dit hjem meget mere varieret og smukt, end tidligere generationer har kunnet. Takket være teknologien og de deraf følgende lave priser på mange varer, kan du for eksempel vælge mellem et hav af forskellige tekstiler til sove- og børneværelser. Hvilken type lagen skal der for eksempel på sengene? Vil du have et kappelagen til børnenes tremmeseng, så er der mange muligheder at vælge imellem på en netshop som bga.dk, og du kan tjekke alle muligheder igennem på din pc eller smart device og bestille hjemmefra. Så får du det hele leveret til døren få dage efter, at du har afsendt din ordre via netbutikken.

En kone på en gård i 1700- eller 1800-tallet måtte selv væve stoffet efter at have høstet, tørret og skættet hør eller klippet får og kartet uld, hvorefter hun måtte sy dyne- og pudebetræk og kante lagner. Det er ikke til at forestille sig dette arbejde i dag, og det er et godt eksempel på, hvordan teknologien har ændret vores tilværelse så radikalt, at vi næsten ikke kan forstå det.


Copyright 2023. NsThemes WordPress Theme.

blogostrap